Inför däckbytet

Hitta din däckförsäljare

Köp rätt däck till rätt pris och kör säkert och ekonomiskt hela året om.

Köpa däck


Här följer några tips om vad man kan tänka på när man ska köpa nya däck.

Dubbat och odubbat

Det finns många teorier när det gäller valet av däcktyp. Främst är det den indviduella körningen, var, hur och när som är avgörande. Dubbdäck passar bäst för isiga vägar och Bythjul.com menar att såna finns vintertid mest i landets södra kusttrakter. De skriver också att friktionsdäck (dubbfria däck) är bäst på snöiga vägar och att såna däck också är tystare när vägen är snöfri.

Däckens bredd

Breda däck tenderar att plana ovanpå snö och modd, medan smalare däck gräver ner sig till fast underlag. Därför rekommenderas smala däck vintertid, som ofta dessutom kan vara billigare.

Belastningsindex och hastighetsindex

Belastningsindexet (Load Index) är en sifferkod som finns på däcket intill däckdimensionen och hastighetssymbolen. Denna motsvarar den maximala belastningen för ett däck vid den hastighet som motsvaras av hastighetssymbolen. På köpadäck.se finns en tabell med belastningsindex.


Däckets hastighetsindex hittar du på däckets sida. Exempelvis 205/55-R16 H, här är det bokstaven H som är däckets hastighetsindex, alltså däckets rekommenderade maxhastighet är 210 km/h, enligt den här tabellen. Man ska aldrig ha olika hastighetsindex på sitt fordon, det kan resultera i oförutsägbara kast och dålig väghållning.

Här kan du köpa däck

Nya

Däckpoolen

Vianor

Däckia

Däckteam


Begagnade

Eniro Köp & Sälj

Blocket

Beg.se